Salam Ramadhan semua.
Pejam-celik, pejam-celik... tau-tau Ramadhan datang lagi. MasyaAllah... cepat betul masa berlalu kan? Apa-apa pun, saya ucapkan selamat menyambut bulan yang mulia ini dan selamat berpuasa buat geng-geng bloggers yang beragama Islam. Semoga kita diberi hidayah dan kekuatan agar dapat memanfaatkan sepenuhnya rahmah dan barokah yang datang bersama bulan mulia ini. Banyak pahala Allah tabur sepanjang bulan ni... jom kita kaut sebanyak mana boleh, insyaAllah.
Hari ni nak post resepi lagi hehe! Macam tak biasa, bulan puasa ni biasanya dunia maya ni sarat dengan recipe sharing kan? Kalau kat FB tu masyaAllah... macam bertimpa-timpa lah resepi kat newsfeed, betul tak?
Sebenarnya masakan ni saya buat seminggu sebelum puasa, tapi baru sekarang masuk blog. Ikut turn lah...
Resepi spaghetti aglio oglio ni sebenarnya banyak dan bermacam-macam versi. Ini versi yang saya selalu buat untuk anak-anak. Resepi dapat dari adik ipar. Ada sekali makan di rumah dia, dijamunya ini. Tabur dengan chili flakes sebelum makan, mak aii... lazaaaattt!
Masakan ini sangat sesuai untuk adik-adik yang baru nak cuba-cuba memasak dan juga untuk yang bujang-bujang bajet nak masak sendiri. Meh tengok cemana nak buat. As usual, sukatan ialah mengikut anggaran banyak mana anda nak masak ye. Pandai-pandailah agak sukatan yang bersesuaian.
Spaghetti Aglio Olio Seafood (versi Nin)
Bahan-bahan:
Spaghetti yang telah direbus
Brokoli (potong kecil)
Lobak merah (potong kecil)
Udang
Sotong
Bawang putih (hiris nipis)
Minyak zaitun
Kiub pati ayam
Lada hitam atau sulah, suka hati masing-masing
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih. Minyak zaitun perlu dalam kuantiti yang agak banyak, kalau tidak nanti hasilnya spaghetti akan jadi terlalu kering. Begitu juga dengan bawang putih, biar banyak. Dah namanya "spaghetti aglio oglio" tu pun ialah spaghetti dengan bawang putih dan minyak, so dua-dua ni bahan penting dalam masakan ni.
2. Bila bawang putih dah keperangan, masukkan udang dan sotong, diikuti kiub pati ayam. Tumis seketika.
3. Masukkan pula sayuran.
4. Apabila sayuran sudah layu, tutup api. Masukkan spaghetti, perasakan dengan lada hitam/sulah dan balik-balikkan.
Siap! Senang kan?
Selamat mencuba!
Pejam-celik, pejam-celik... tau-tau Ramadhan datang lagi. MasyaAllah... cepat betul masa berlalu kan? Apa-apa pun, saya ucapkan selamat menyambut bulan yang mulia ini dan selamat berpuasa buat geng-geng bloggers yang beragama Islam. Semoga kita diberi hidayah dan kekuatan agar dapat memanfaatkan sepenuhnya rahmah dan barokah yang datang bersama bulan mulia ini. Banyak pahala Allah tabur sepanjang bulan ni... jom kita kaut sebanyak mana boleh, insyaAllah.
Hari ni nak post resepi lagi hehe! Macam tak biasa, bulan puasa ni biasanya dunia maya ni sarat dengan recipe sharing kan? Kalau kat FB tu masyaAllah... macam bertimpa-timpa lah resepi kat newsfeed, betul tak?
Sebenarnya masakan ni saya buat seminggu sebelum puasa, tapi baru sekarang masuk blog. Ikut turn lah...
Resepi spaghetti aglio oglio ni sebenarnya banyak dan bermacam-macam versi. Ini versi yang saya selalu buat untuk anak-anak. Resepi dapat dari adik ipar. Ada sekali makan di rumah dia, dijamunya ini. Tabur dengan chili flakes sebelum makan, mak aii... lazaaaattt!
Masakan ini sangat sesuai untuk adik-adik yang baru nak cuba-cuba memasak dan juga untuk yang bujang-bujang bajet nak masak sendiri. Meh tengok cemana nak buat. As usual, sukatan ialah mengikut anggaran banyak mana anda nak masak ye. Pandai-pandailah agak sukatan yang bersesuaian.
Spaghetti Aglio Olio Seafood (versi Nin)
Bahan-bahan:
Spaghetti yang telah direbus
Brokoli (potong kecil)
Lobak merah (potong kecil)
Udang
Sotong
Bawang putih (hiris nipis)
Minyak zaitun
Kiub pati ayam
Lada hitam atau sulah, suka hati masing-masing
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih. Minyak zaitun perlu dalam kuantiti yang agak banyak, kalau tidak nanti hasilnya spaghetti akan jadi terlalu kering. Begitu juga dengan bawang putih, biar banyak. Dah namanya "spaghetti aglio oglio" tu pun ialah spaghetti dengan bawang putih dan minyak, so dua-dua ni bahan penting dalam masakan ni.
2. Bila bawang putih dah keperangan, masukkan udang dan sotong, diikuti kiub pati ayam. Tumis seketika.
3. Masukkan pula sayuran.
4. Apabila sayuran sudah layu, tutup api. Masukkan spaghetti, perasakan dengan lada hitam/sulah dan balik-balikkan.
Siap! Senang kan?
Selamat mencuba!
selamat berpuasa..
ReplyDeleteallahu menguji betul gambar2 nih..mohon sabar byk2 Husna oi.. hahha
Selamat berpuasa kpd Husna juga. Terima kasih atas kunjungan.
Delete